Skálázni vagy nem skálázni

2018. jan. 29.

Írta: Emily Beers

A skálázás az Open alatt nehéz döntés, de nem feltétlenül kell annak lennie. A wodok módosítása, azaz a skálázás a CrossFit alapja.

Az edzők kiírnak egy nehéz wodot, majd úgy módosítják, hogy mindenki meg tudja csinálni a maga szintjén, és ettől egészségesebb, fittebb legyen. Ez azóta így van, amióta Greg Glassman kitalálta a programot, és a skálázás 2015-ben az Openen is megjelent, hogy minél több ember tudjon rajta részt venni. Január 2-tól a CrossFit.com is biztosít módosításokat és opciókat, hogy mindenki a lehető legtöbbet tudja kihozni a napi edzésekből.

Azok számára, akik egyértelműen nem rendelkeznek a megfelelő erőnléttel, tudással vagy állóképességgel, a döntés magától értetődő. De mi a helyzet azokkal, akik megközelítik a szükséges szinteket, vagy közel állnak egy nagyobb áttöréshez? És persze azokról se feledkezzünk meg, akiknek a döntéseit az egójuk hajlamos befolyásolni.

Itt vannak tehát a tudnivalók, amelyek segítenek az edzőknek és a sportolóknak meghozni a döntést, hogy az adott héten skálázzák-e az Open-wodot, vagy sem.

Hogyan működik a skálázás?

Az Open 2011-ben kezdődött, és a sport fejlődésével a világ legjobb sportolóit tesztelő képességek és súlyok egyre nehezebbek lettek az átlagemberek számára. Például a 17.3 wodban egy 120 kilós snatch kellett ahhoz, hogy kiderüljön, Ben Smith 12 másodperccel gyorsabb Jeff Evansnál. A skálázás bevezetése a 2015-ös Openen több ember számára tette lehetővé a versenyzést, és ahogy Dave Castro, a CrossFit Games igazgatója egy videóban mondta, ez az Open lényege.

Néhány megjegyzés az Open wodok skálázásával kapcsolatban:

Egy résztvevőnek az Openen elért végső helyezését a kiírt (Rx) és skálázott módon teljesített wodok kombinációja határozza meg. Az a sportoló, aki egy wodot skálázva csinál meg, az eredménytáblára az adott wodot skálázva teljesítő többi résztvevőhöz képest kerül fel, és meg fogják őt előzni azok, akik a wodot az Rx-ben teljesítették. Ha valaki bármely wodot Rx-ben hajt végre, az eredménytáblára is ebben a kategóriában kerül.

Az Openen van „scaled-only” (csak skálázott) eredménytábla is. Ahhoz, hogy valaki ezen maradjon, minden Open-wodot skálázva kell teljesítenie. Egy sportoló skálázott eredménye nem számít bele a csapat eredményébe. Ugyanakkor, ha valaki skálázott wodokat teljesít, még mindig része lehet a terme csapatának, amennyiben teljesíti a csapattagság feltételeire vonatkozó valamennyi követelményt.

Van, aki inkább csinál egyetlen ismétlést Rx-ben, mint hogy skálázva hajtson végre egy wodot, és fejlődjön a módosított wod stimulusa szerint. Igen, igaz a hír: 1 darab, Rx-ben teljesített ismétlés magasabb helyezést jelent az eredménytáblán, mint 300 skálázott ismétlés, de a legtöbb edző egyetért abban, hogy az ilyen „1 ismétlés”-ek az egó teremtményei. Ha egy résztvevőnek boldogságot ad egy ilyen 1 ismétlés, és biztonságosan képes teljesíteni, nincs gond, de ha valaki az egója által hajtva próbálkozik egy súllyal vagy gyakorlattal, az edző dolga, hogy közbe lépjen, és meghozza a helyes döntést.
Vannak, akik a skálázott és előírt súlyok/gyakorlatok között húzódó szürke zónában találják magukat. Mi a teendő egy olyan sportoló esetében, aki egy jobb napon kiprésel magából egy vagy két muscle-upot? És azzal, aki már nagyon közel jár az első muscle-uphoz, és lehet, hogy éppen az Openen csinálja meg az elsőt?

A Seven Valley CrossFit (Cortland, New York) tulajdonosa, Dana Soprano úgy véli, hogy a legjobb átbeszélni, hogy milyen céljai vannak a résztvevőknek. „Mit szeretnél kihozni a mai wodból” kérdezi meg ilyenkor Soprano a habozó delikvenst. „Ha az első chest-to-bar (pull-up) izgalmasabb számára, mint a wod skálázva teljesítése, akkor azt tanácsolnám neki, hogy próbálja meg”, majd hozzátette: „ Az adrenalin ilyenkor az egekben van, és a környezet is kedvező arra, hogy olyat tegyél, amit azelőtt sosem. Ha egy sportoló célja a muscle-up, és rengeteget dolgozott a gimnasztikai húzódzkodásokon, fekvőtámaszozott, technikai gyakorlatokat végzett, stb., akkor az Open tökéletes környezetet teremt ahhoz, hogy összehozza az elsőt.”

Jeremy Evans, a CrossFit 1976 (Eagle Mountain, Utah) tulajdonosa hasonló véleményen van: a személyes döntést meghagyja a sportolónak, de szakít időt arra, hogy őszintén beszéljen a dilemmázó emberrel, és segítsen neki meghozni a megfelelő döntést. „Kertelés nélkül átbeszélem velük, hogy ténylegesen milyen közel vannak és milyen fizikai korlátokkal kell számolniuk. Ha már csak kicsi hiányzik, bátorítom őket az Rx-re, de ha még a múltban sem jártak közel, akkor inkább a skálázott wodot ajánlom nekik, mert azután biztosan nem fognak ott frusztráltan ücsörögni”.

Ma vagy jövőre?

Teljesen normális, ha a sportolók a jelenre helyezik a hangsúlyt az Open alatt, hiszen ez az év legnagyobb fittségmegmérettetése és szeretnének tündökölni. De Ashley Bridges, a CrossFit NIKA (DeLand, Florida) tulajdonosa emlékezteti a sportolóit arra, hogy az Open nem csak a pontszámokról, meg a scaled és Rx kategóriák teljesítéséről szól. Az egész sokkal inkább egy hosszú utazás, amely során egészségesebbé és fittebbé válunk.

Ez akkor is igaz, ha valaki a 60-as éveit tapossa, mint Ted Leger, a CrossFit Kolona (Elizabethton, Tennessee) masters versenyzője, aki tavaly a Férfi 60+ skálázott divízióban versenyzett. „Elég régóta edzek ahhoz, hogy rájöjjek: nem szolgálja a céljaimat, ha a külsőségek érdekében a képességeimen túl akarok teljesíteni. Ezt az egészet senki másért, csakis magamért csinálom, és több olyan gyakorlat is van, amit még nem tanultam meg. A muscle-up, a dupla tekerés és az egylábas guggolások tavaly még nem voltak meg. Ezért úgy döntöttem, hogy várok az Rx-szel addig, amíg ezeket elsajátítom”(addig is skálázva indult az Openben. -szerk.). Egy évvel később a 67 éves Leger új képességeket szerzett, és úgy érzi, készen áll a 18.1 wodra. „Mivel megtanultam azokat, amik nem mentek, azt tervezem, hogy idén Rx-ben indulok… Egész évben erre készülök: hogy összehasonlíthassam magamat a korombeliekkel” – mondta.

Tednek február 22-ig várnia kell, hogy meglássa, mit főzött ki neki Castro, de jól példázza azt a scaled kategóriájú sportolót, aki az Opent arra használta, hogy új képességeket sajátítson el, és fittebbé váljon.

Jake Warburton, a CrossFit 1976 edzője és sportolója szintén tökéletesen érti, hogy az edzettsége sokkal többet jelent, mint az Open öt teszthete. Tavaly, öt év CrossFit után Warburton úgy érezte, hogy megakadt. „Falba ütköztem” – mondta. Aztán úgy döntött, pár lépést visszalép és egész nyáron skálázva fog edzeni, annak reményében, hogy megtanulja, hogyan mozogjon intenzívebben és hatékonyabban. „Gyorsabban és keményebben nyomtam, mint valaha, mert nem korlátoztak a képességeimet meghaladó súlyok és a mozdulatok.” Az, hogy az egóját három hónapra félretette és a wodokat leskálázta, igencsak kifizetődött számára. A nyár végén a 36 éves Warburton hatékonyabban mozgott, ami segített neki kiszabadulni a kátyújából. Újra jöttek a PR-ok, legutóbb 40 másodpercet lefaragott a Fran-idejéből, 20 kg-val többet guggolt elöl, és 10 kg-val többet vett fel mellre. „Az eredmények önmagukért beszélnek, és jobb lettem” – mondta.

Soprano szerint, ha megérted, hogy a skálázás hosszú távon többet hoz a konyhára az edzettséged szempontjából, és kevésbé emészted magad az Open pontszámaid, meg az eredménytábla miatt, jobban fogod értékelni az Open lényegét. „Az Openben a környezet varázsa a legnagyszerűbb. Az az energia, izgalom, várakozás és drukkolás, amit az Open hoz létre a termünkben, hétköznapi körülmények között nem reprodukálható. Az Open egyedisége minden olyan jó dolgot megtöbbszöröz, ami egy CrossFit terem falai között megtörténik”.


TO SCALE OR NOT TO SCALE
Scaling during the Open can be tricky—but it doesn’t have to be.
Írta: Emily Beers
Forrás: https://games.crossfit.com/article/scale-or-not-scale/open
Fordította: Nagy Gabi

Kövessen minket

Kövessen minket a szociális médiában!

Hírek, képek, videók, legfrissebb tartalmak azonnal!

Copyright. TRAFO SE. 2018.

Kövessen minket

Kövessen minket a szociális médiában!

Hírek, képek, videók, legfrissebb tartalmak azonnal!

Copyright. TRAFO SE. 2018.