Nekem való az Open?

2018. feb. 2.

Írta: Emily Beers

Már majdnem egy év eltelt a 17.2 Open-wod óta, de Theresa Grandel még tisztán emlékszik arra, amikor váratlanul a rúd tetején találta magát: „Olyan boldog voltam. Nagyon boldog. Fantasztikus volt, és csak vigyorogni tudtam, mert nem gondtoltam volna, hogy meg tudom csinálni” – mesélte élete első bar muscle-upjáról. Ez 41 éves korában sikerült neki a 2017-es Reebok CrossFit Games Openen.

A 2 körös wod körönként 15 méter, súllyal végzett kitörésből, 16 toes-to-barból és 8 power cleanből állt. Theresa csak annyi célt tűzött ki maga elé, hogy a lehető leggyorsabban megcsinálja a két kört. Nem gondolta, hogy a bar muscle-up lehetséges lesz számára. „A kitörések és a toes-to-bar végrehajtása után pihentem egy hosszabbat, hogy fejben felkészüljek. Az edzők mind néztek, én meg úgy döntöttem, hogy megpróbálom. És elsőre sikerült. Nem volt szép, de feljutottam, és nem érdekelt, hogy mennyire nézett ki jól. Az életem egyik legboldogabb pillanata volt”.

Az Open minden évben tele van olyan pillanatokkal, amikor átlagembereknek sikerül olyan dolgokat elérni, amikről azt hitték, hogy lehetetlen. Az ilyen pillanatokat nehéz egy hétköznapi edzésen megteremteni. „A verseny hozta ki belőlem. Amikor beütött az adrenalin, valami elindult bennem”.
Ugyanez történt Jen Copusszal tavaly. A pennsylvaniai CrossFit Bloomsburgban edző, 48 éves sportolónő a 17.3. Open-wodban szakított ki életében először 43 kilót. Fogalma sem volt róla, hogy képes rá, és elmondása szerint most, egy évvel később is elfogja az izgalom, ha eszébe jut. „Az Open hangulata elképesztő, és segít elérni olyasmiket is, amiről soha nem gondoltad volna, hogy sikerül. Minden évben sokkal többre vagyok képes, mint amit hiszek” – meséli.

Colin Farrell, a Potomac CrossFit (Arlington, Virginia) edzője szerint az Open leghálásabb része, amikor láthatja, hogy valaki meghaladja saját vélt határait. „A sportolókon nyomás van, hogy keményebben csinálják, vagy hogy olyat is kipróbáljanak, amit soha nem tettek volna. Néha az újak félénkek… de az Open alatt megugorják a lécet és jól meglepődnek, hogy mennyire erősek, milyen gyorsak, és hogy mi mindenre képesek” – mondta Farrell. Az emberek az edzettségi szintjüktől és koruktól függetlenül fejlődnek. „A veterán és új tagjainkat is arra biztatjuk, hogy vegyenek részt, mert az Open hihetetlenül egalitárius esemény, főleg, mióta már van scaled divízó. Az emberek új PR-okat csinálnak az Open alatt és többször is képesek megismételni. Jól emlékszem 2016 második wodjára, amikor többen is megdöntötték saját squat clean recordjukat, amit aztán 10-12-szer meg is ismételtek. Vagy az első muscle-upok, dupla tekerések… Minden évben van ilyen, és idén is lesz. Már alig várom”.

„Ha valaki természetéből adódóan nem szeret versengeni, az Open annak is segít meghaladni a vélt határait”, mondta Joe Vaughn, a CrossFit Mousetrap (Orlando, Florida) tulajdonosa. „A test sokszor erősebb annál, mint amit az elme megenged, így amikor barátok egy csoportja drukkol és motivál egy fárasztó wodon át, valahogy felszabadulnak a rejtett erőforrások” – tette hozzá. Szerinte a félelmek leküzdése és egy kihívás teljesítése adja az Open igazi jutalmát: „Minden Open-wod előtt a hányás kerülget. Tényleg. Félelmetes, ám meg kell találnod a bátorságot ahhoz, hogy mélyebbre menj. De bátornak lenni, és tudni, hogy átverekeded magad az egészen, a világ legjobb érzése. Mindig tudom, hogy a végén nagyon büszke leszek magamra. Az pedig leírhatatlan érzés”.

Az idei lesz Copus ötödik Openje, tehát veteránnak számít, de az első alkalommal bizony nyugtalan volt: „Emlékszem, hogy a terembe eljött velem a férjem is, akkor még csak 5 hónapja crossfitteztem, és úgy éreztem, hogy mindenki fiatalabb nálunk, és nincs az az isten, hogy én ezt meg tudom csinálni. De skáláztuk, és megcsináltuk”.

Az első crossfittel töltött év segített neki felszabadítani magában valamit, amiről már elfeledkezett: „Belül, az elmémben és a testemben találtam egy versenyzőt, és ez a versenyezni akarás, valamint az, hogy része lehetek a termemnél nagyobb közösségnek, igazi inspirációt jelentett.”
Az eredménytábla ugyan emlékeztet arra, hogy az ember több ezer másik emberrel együtt versenyez, az Open egy személyes utazás, és azt a munkát tükrözi vissza, amit az ember az év során elvégzett.

Így tehát mindegy, hogy a valaki a Regionálist megcélzó elit sportoló-e, vagy egy 48 éves veterán, mint Copus, egy 35 éves újonc, mint Donnie Ellis, esetleg egy végre részvételre jogosult 14 éves fiatal, mint Thea Boucher, mert az értékes tapasztalatokból nem lesz hiány az öt hétig tartó verseny alatt.

Az első mindenképpen annak eldöntése, hogy mit akarsz az Opentől, mondta Copus. Ő egyelőre még gondolkodik az idei célját illetően. „Végre már megy a húzódzkodás. Négy évembe telt, mire összejött, de már alakul, tehát el kell döntenem, hogy azt akarom-e megtudni, hogy milyen jól teljesítek a korcsoportom scaled divízójában vagy Rx-ben csinálom, és nagyobb kihívás elé állítom magamat. Bármit is döntök, az a célom, hogy kihozzam magamból a legtöbbet. Fájni fog, de az abból fakadó jó érzés, hogy megcsináltam, a végén nagyobb lesz majd annál a fájdalomnál, amit a wodok közben fogok érezni.”

Ellis 2017 augusztusában kezdett crossfittezni. Azóta a diétával és a mozgással 27 kilót fogyott, és életében először regisztrált az Openre. A megélt életmódváltoztatások tapasztalatainak fényében a scaled-ben induló férfit már a verseny maga örömmel tölti el: „Amikor augusztusban elkezdtem, álmomban sem gondoltam volna, hogy képes leszek versenyezni. Nem várok el magamtól semmilyen konkrét teljesítményt. Az egészet tanulási tapasztalatnak fogom fel” – mondta, majd hozzátette: „Számtalan olyan évem volt, amikor semmit sem tettem a fittségért, most csak annyit szeretnék bebizonyítani magamnak, hogy képes vagyok rá.”

Boucher is örül, hogy végre versenyezhet. Ugyan már 11 éves korában elkezdte a CrossFitet, de csak idén töltötte be az Open-regisztrációhoz szükséges alsó korhatárt. A lány célja egyszerű: a jövőben felhasználható versenytapasztalatokat akar szerezni: „Valamikor majd szeretnék kijutni a CrossFit Gamesre, így kapok egy támpontot, hogy hová kerülök a mezőnyben, így összehasonlíthatom magam a többi korombeli lánnyal. Csak bele akarok adni apait-anyait. Aztán remélhetőleg jövőre, amikor már több tapasztalatom lesz, jó helyezést érek majd el. De idén csak annyi a célom, hogy minden wodot lehetőleg a kiírtak szerint tudjak teljesíteni.”

Az egyéni versenycélokon túl pedig ott van a hangulat, ami akkor születik meg, amikor pár ember összejön, hogy együtt edzzen és legyőzze az akadályokat. Néhány terem rendesen megadja a módját az öthetes versenynek, és arra használja, hogy erősítse a közösségi szellemet és megmutassa a tagok teljesítményét. Nem ritkák a közös drukkolós esték vagy a háziversenyek, amelyeken a jókedv és a részvétel a fontos.

És miután valamennyi ismétlés felkerült az eredménytáblára, az Opent követő eufória valahogy barátságosabbá teszi az embereket. Ha valaki az Open-wod alatt kukkant be egy CrossFit terembe, szélesebb mosolyokat láthat, miközben a bentlévők bíráskodnak, a többieknek drukkolnak, vagy az ismerősökkel társalognak.
Az egész versenyből az Open alatt kialakuló bajtársiasság a kedvence Matt Munsonnak, a CrossFit Bloomsburg tulajdonosának: „Mindig várom az Opent, de nem csak a wodok és a versenyzők miatt, hanem mert minden csütörtökön összejövünk az adott heti wod kihirdetésére, ahová mindenki hoz valami enni- és innivalót. Idén a feleségem rokonaihoz megyünk, akik szintén edzők a teremben. Alig várom, hogy mindenkivel találkozhassak és a közösségünk erősebbé váljon.”
Vaughn hozzá hasonló várakozásokkal van tele: „Az Open számomra az év kedvenc időszaka. Persze azt is imádom, amikor a tagok megcsinálják a wodokat vagy összejön egy PR, de a legjobb része a közösségi élmény. A legújabb és leglassabb versenyzők kapják általában a leghangosabb drukkolást, mindenképpen nagyobbat, mint a legfittebbjeink. A legkülönfélébb edzettségi szintű emberek gyűlnek össze ugyanannak a célnak a teljesítésére. Az Open-wodok közelebb hozzák egymáshoz az embereket, és én nagyon szeretem ezt látni.”
Nos… neked való az Open?
Csak akkor, ha szereted felülmúlni a várakozásokat, élvezed ha ismerősök drukkolnak neked és támogatnak, meg persze ha szeretnél új edzettségi szintre lépni és egészségesebbé válni.
Amúgy, ha ezt elolvastad, az Open tuti neked való.


Forrás: https://games.crossfit.com/article/open-me/open

Fordította: Nagy Gabi

Kövessen minket

Kövessen minket a szociális médiában!

Hírek, képek, videók, legfrissebb tartalmak azonnal!

Copyright. TRAFO SE. 2018.

Kövessen minket

Kövessen minket a szociális médiában!

Hírek, képek, videók, legfrissebb tartalmak azonnal!

Copyright. TRAFO SE. 2018.